• Assam GK Quiz
  • Assam GK Quiz
  • Assam GK Quiz
  • Assam GK Quiz
  • অসমীয়াত Quiz
  • Quiz in English
  • GK Study
  • eBooks PDF
  • Assam History
  • Indian History
  • Computer GK
  • Current Affairs
  • Indian History 50 MCQ Study Part-1 For Assam Police, PNRD, APSC, SSC, Secretariat Exam

    Assam GK Quiz

    Indian History GK Study

     
     
    1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?
     
    (a) Rigveda
    (b) Samaveda
    (c) Yajurveda
    (d) Atharvaveda
     
     
    Ans: (d) Atharvaveda
     
     
    2. The later Vedic Age means the age of the compilation of
     
    (a) Samhitas
    (b) Brahmanas
    (c) Aranyakas
    (d) All the above
     
     
    Ans: (d) All the above
     
     
    3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as
     
    (a) Hinduism
    (b) Brahmanism
    (c) Bhagavatism
    (d) Vedic Dharma
     
     
    Ans: (b) Brahmanism
     
     
    4. The Vedic Aryans first settled in the region of
     
    (a) Central India
    (b) Gangetic Doab
    (c) Saptasindhu
    (d) Kashmir and Punjab
     
     
    Ans: (c) Saptasindhu
     
     
    5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?
     
    (a) Rigveda
    (b) Samaveda
    (c) Kathopanishad
    (d) Aitareya Brahmana
     
     
    Ans:(a) Rigveda
     
    6. The famous Gayatrimantra is addressed to
     
    (a) Indra
    (b) Varuna
    (c) Pashupati
    (d) Savita
     
    Ans:(d) Savita
     
     
     
    7. Two highest ,gods in the Vedic religion were
     
    (a) Agni and Savitri
    (b) Vishnu and Mitra
    (c) Indra and Varuna
    (d) Surya and Pushan
     
    Ans:(c) Indra and Varuna
     
     
     
    8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the
     
    (a) Yajurveda
    (b) Purusa-sukta of Rigveda
    (c) Upanishads
    (d) Shatapatha Brahmana
     
    Ans: (b) Purusa-sukta of Rigveda
     
     
     
    9. This Vedic God was ‘a breaker of the forts’ and also a ‘war god’
     
    (a) Indra
    (b) Yama
    (c) Marut
    (d) Varuna
     
    Ans:(a) Indra
     
     
     
    10. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the ____ age.
     
    (a) Megalithic
    (b) Paleolithic
    (c) Neolithic
    (d) Chalcolithic
     
    Ans: (d) Chalcolithic
     
     
     
    11. The first metal to be extensively used by the people in India was
     
    (a) Bronze
    (b) Copper
    (c) Iron
    (d) Tin
     
    Ans:(b) Copper
     
     
     
    12. Which of the following civilisations is net associated with the Harappan Civilisation?
     
    (a) Mesopotamian
    (b) Egyptian
    (c) Sumerian
    (d) Chinese
     
    Ans:(d) Chinese
     
     
     
    13. Of the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan
    Civilisation?
     
    (a) Sir John Marshall
    (b) RD Banerji
    (c) A Cunningham
    (d) Daya Ram Sahani
     
    Ans:(d) Daya Ram Sahani
     
     
     
    14. The Harappan Civilisation achieved far greater advancement than Sumer, Elam etc. on
    account of its
     
    (a) town planning
    (b) metal working
    (c) weights and measures
    (d) seals and figures
     
    Ans: (a) town planning
     
     
     
    15. The town planning in the Harappan Civilisation was inspired by a regard for
     
    (a) beauty and utility
    (b) uniformity
    (c) sanitation and public health
    (d) demographic factor
     
    Ans:(c) sanitation and public health
     
     
     
    16. The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other contemporary
    civilisations by its
     
    (a) town planning
    (b) underground drainage system
    (c) uniformity of weights and measures
    (d) large agricultural surplus
     
    Ans: (b) underground drainage system
     
     
     
    17. Match the location of the following Harappan sites:
     
    List-1  List-2
    Sites) (States)
     
    A. Ropar (i) Uttar Pradesh
    B. Alamgirpur (ii) Punjab
    C. Kalibangan (iii) Gujarat
    D. Dholavira (iv) Rajasthan
    E. Banawali (v) Haryana
     
    Codes:
    A B C D E
    (a) ii i iv iii v
    (b) i ii iii iv v
    (c) ii i iii iv v
    (d) ii iii I v iv
     
    Ans: (a) ii i iv iii v
     
     
     
    18. The date of the Harappan Civilisation (2300-1750 BC) has been fixed on the basis of
     
    (a) Pottery design
    (b) Stratification
    (c) Aryan invasion
    (d) Radio Carbon-14 dating
     
    Ans: (d) Radio Carbon-14 dating
     
     
     
    19. Most of the large Harappan towns had for fortifications which served the purpose of
     
    (a) safety from robbers
    (b) protection against cattle raiders
    (c) protection against floods
    (d) All the above
     
    Ans:(d) All the above
     
     
     
    20. Cereal(s) grown by the people of the Harappan Civilisation was/were
     
    (a) Wheat
    (b) Rice
    (c) Millet
    (d) All the above
     
    Ans:(d) All the above
     
     
     
    21. The utensils of the Indus Valley people were mainly made of
     
    (a) clay
    (b) copper
    (c) bronze
    (d) brass
     
    Ans:(a) clay
     
     
     
    22. Which of the following metals was not known to the Indus valley people?
     
    (a) gold
    (b) silver
    (c) copper
    (d) iron
     
    Ans:(d) iron
     
     
     
    23. Which of the following objects was not worshipped by the Indus valley people
     
    (a) Mother Goddess
    (b) Pashupati Shiva
    (c) Trees such as Peepal and Acacia
    (d) Trimurti
     
    Ans: (d) Trimurti
     
     
     
    24. At which of the following Harappan sites has a supposed dockyard been found?
     
    (a) Kalibangan
    (b) Lothal
    (c) Suktagendor
    (d) Sotka Koli
     
    Ans: (b) Lothal
     
     
     
    25. The economy of the Indus Valley people was based on?
     
    (a) Agriculture
    (b) Trade and Commerce
    (c) Crafts
    (d) All the above
     
    Ans:(d) All the above
     
     
     
    26. The Harappan Civilisation declined as a result of
     
    (a) Aryan invasion
    (b) Decline in foreign trade
    (c) Ecological factors
    (d) Not definitely known factors
     
    Ans:(d) Not definitely known factors
     
     
     
    27. The most common animal figure found at all the Harappan sites is
     
    (a) unihorn bull
    (b) cow
    (c) bull
    (d) tiger
     
    Ans: (a) unihorn bull
     
     
     
    28. The term Aryan, Indo-Aryan or Indo-European denotes a _____concept?
     
    (a) Linguistic
    (b) Racial
    (c) Religious
    (d) Cultural
     
    Ans:(a) Linguistic
     
     
     
    29. According to the most widely accepted view, the Aryans originally came from
     
    (a) India
    (b) Central Asia
    (c) Central Europe
    (d) Steppes of Russia
     
    Ans:(b) Central Asia
     
     
     
    30. Which of the following Vedas was compiled first?
     
    (a) Rigveda
    (b) Samaveda
    (c) Yajurveda
    (d) Atharvaveda
     
    Ans:(a) Rigveda
     
     
     
    31. The Vedic economy was based on
     
    (a) trade and commerce
    (b) crafts and industries
    (c) agriculture and cattle rearing
    (d) all the above
     
    Ans:(c) agriculture and cattle rearing
     
     
     
    32. The normal form of government during the Vedic period was
     
    (a) democracy
    (b) republics
    (c) oligarchy
    (d) monarchy
     
    Ans: (d) monarchy
     
     
     
    33. Two popular Assemblies of the Vedic period were
     
    (a) Sabha and Mahasabha
    (b) Mahasabha and Ganasabha
    (c) Sabha and Samiti
    (d) Ur and Kula
     
    Ans:(c) Sabha and Samiti
     
     
     
    34. The Indo-Greek Kingdom set up in north Afghanistan in the beginning of the second
    century BC was
     
    (a) Scythia
    (b) Zedrasia
    (c) Bactria
    (d) Aria
     
    Ans: (a) Scythia
     
     
     
    35. The beat specimens of Mauryan art are represented by their
     
    (a) Stupas
    (b) Pillars
    (c) Chaityas
    (d) Caves
     
    Ans: (b) Pillars
     
     
     
    36. Which of the following does not represent an important source material for the
    Mauryan period?
     
    (a) Literary works
    (b) Foreign accounts
    (c) Numismatic evidence
    (d) Epigraphic sources
     
    Ans: (c) Numismatic evidence
     
     
     
    37. According to Strabo, the Tamil kingdom to first send emissaries to meet Augustin in
    Athens in 20 BC, was
     
    (a) Pallava
    (b) Chola
    (c) Pandya
    (d) Chera
     
    Ans: (c) Pandya
     
     
     
    38. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?
     
    (a) Mahapadma Nanda
    (b) Ashoka Nanda
    (c) Dhana Nanda
    (d) None of the above
     
    Ans: (a) Mahapadma Nanda
     
     
     
    39. The word ‘Veda’ has been derived from the root word ‘Vid’ which means
     
    (a) Divinity
    (b) Sacredness
    (c) Doctrine
    (d) Knowledge
     
    Ans:(d) Knowledge
     
     
     
    40. The Kushan rule was brought to an end by
     
    (a) The Nagas
    (b) The Britishers
    (c) Samudragupta
    (d) The Hindu Shahi Dynasty
     
    Ans: (d) The Hindu Shahi Dynasty
     
     
     
    41. Ashoka has been particularly Influenced by the Buddhist monk
     
    (a) Ambhi
    (b) Upagupta
    (c) Asvaghosha
    (d) Vasubandhu
     
    Ans: (b) Upagupta
     
     
     
    42. During Kanishka’s reign, the centre of political activity shifted from Magadha to
     
    (a) Delhi
    (b) Ayodhya
    (c) Kannauj
    (d) Purushapura (Peshawar)
     
    Ans: (d) Purushapura (Peshawar)
     
     
     
    43. Which of the following Sanskrit language?
     
    (a) Kushanas
    (b) Mauryas
    (c) Guptas
    (d) Indo-Greeks
     
    Ans: (c) Guptas
     
     
     
    44. Who had got the Konark Sun Temple constructed?
     
    (a) Kanishka
    (b) Ashoka
    (c) Narasimha Deva II
    (d) Rajendra Chola
     
    Ans: (c) Narasimha Deva II
     
     
     
    45. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?
     
    (a) Maurya sculptures
    (b) Mathura sculptures
    (c) Bharhut sculptures
    (d) Gandhara sculptures
     
    Ans:(c) Bharhut sculptures
     
     
     
    46. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?
     
    (a) Saumilla
    (b) Sudraka
    (c) Shaunaka
    (d) Susrutha
     
    Ans: (d) Susrutha
     
     
    47. In the context of ancient Indian society, which one of the following terms does not
    belong to the category of the other three?
     
    (a) Kula
    (b) Vamsa
    (c) Kosa
    (d) Gotra
     
    Ans:(c) Kosa
     
     
    48. Who wrote Mrichchhakatika (Clay Cart)?
     
    (a) Akbar
    (b) Kalidas
    (c) Sudraka
    (d) Dandin
     
    Ans:(c) Sudraka
     
     
    49. After the partition of India, the largest number of Harappan towns and settlements
    have been found In
     
    (a) Punjab
    (b) Haryana
    (c) Gujarat
    (d) Uttar Pradesh
     
    Ans:(c) Gujarat
     
     
    50. The Indus Valley civilisation can be said to belong to the
     
    (a) Paleolithic age
    (b) Primitive age
    (c) Neolithic age
    (d) Bronze age
     
    Ans:(d) Bronze age
     
     
     

    Indian History Quiz in English –

    Indian History Quiz Part-1

    Indian History Quiz Part-2

    Indian History Quiz Part-3

    Indian History Quiz Part-4

     

    Assam GK Quiz in Assamese –

    (অসমীয়া কুইজ)

    Assam GK quiz in Assamese Part-1 – Click To Start

    Assam GK quiz in Assamese Part-2 – Click To Start

    Assam GK quiz in Assamese Part-3 – Click To Start

     

    Assam History Quiz in Assamese –

    (অসম বুৰঞ্জীৰ কুইজ অসমীয়াত)

    Assam History quiz in Assamese Part-1 – Click To Start

    Assam History quiz in Assamese Part-2 – Click To Start

    Assam History quiz in Assamese Part-3 – Click To Start

    Assam History quiz in Assamese Part-4 – Click To Start

    Assam History quiz in Assamese Part-5 – Click To Start

     

    Assam GK Quiz in English –

    GK Quiz Session-1 – Click to Start

    GK Quiz Session-2 – Click to Start

    GK Quiz Session-3 – Click to Start

    GK Quiz Session-4 – Click to Start

    GK Quiz Session-5 – Click to Start

     

    World GK Quiz (অসমীয়াত বিশ্ব কুইজ)

    World GK Quiz in Assamese Session-1 – Click To Start

    World GK Quiz in Assamese Session-2 – Click To Start

    World GK Quiz in Assamese Session-3 – Click To Start

    World GK Quiz in Assamese Session-4 – Click To Start

    Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    www.AssamGKQuiz.com
    error: Content is protected !!