• Assam GK Quiz
  • Assam GK Quiz
  • Assam GK Quiz
  • Assam GK Quiz
  • অসমীয়াত Quiz
  • Quiz in English
  • GK Study
  • eBooks PDF
  • Assam History
  • Indian History
  • Computer GK
  • Current Affairs
  • Indian History 50 MCQ Study Part-2 For Assam Police, PNRD, APSC, SSC, Secretariat Exam

    Assam GK Quiz

    Indian History GK Study

     
     
     
    51. Who among the following used to hold a religious assembly at Prayag every five year?
     
    (a) Ashoka
    (b) Harshvardhana
    (c) Kanishka
    (d) Chandragupta Vikramaditya
     
    Ans:(b) Harshvardhana
     
    52. Gautam Buddha as a prince was known as
     
    (a) Gautam
    (b) Siddhartha
    (c) Rahul
    (d) Suddhodhana
     
    Ans:(b) Siddhartha
     
     
    53. The Jatakas are a collection of stories
     
    (a) Meant for children
    (b) Based on pet Hindu myths
    (c) About Jains saints
    (d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha
     
    Ans:(d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha
     
     
    54. Architectural developments In India manifested themselves In their full glory during
    the period of the
     
    (a) Guptas
    (b) Nandas
    (c) Mauryas
    (d) Cholas
     
    Ans:(a) Guptas
     
     
    55. The deep transforming effect that the Kalinga War had on Ashoka has been described
    in
     
    (a) Archaeological excavations
    (b) Rock edicts
    (c) Coins
    (d) Pillar edicts
     
    Ans: (b) Rock edicts
     
     
    56. The proud title of ‘Vikramaditya’ had been assumed by
     
    (a) Harsha
    (b) Chandragupta II
    (c) Kanishka
    (d) Samudragupta
     
    Ans: (b) Chandragupta II
     
     
    57. In which region was the first metallic coin used In India?
     
    (a) The Indo-Gangetic plain of central India
    (b) The Himalayas
    (c) Bihar and Eastern Uttar Pradesh
    (d) The Deccan Plateau
     
    Ans: (a) The Indo-Gangetic plain of central India
     
     
    58. Which of the following was the first metal to be discovered and used as tools by
    humans?
     
    (a) Iron
    (b) Gold
    (c) Tin
    (d) Copper
     
    Ans:(d) Copper
     
     
    59. The philosophy propounded in the Upanishads is known as
     
    (a) Advaita
    (b) Vedanta
    (c) Yoga
    (d) Samkhya
     
    Ans: (b) Vedanta
     
     
    60. After the growth of the Vedic religion the most important development in the history of
    the so-called Hinduism was the development of
     
    (a) Shaivism
    (b) Saktism
    (c) Bhagavatism
    (d) Tantricism
     
    Ans: (c) Bhagavatism
     
     
    61. Bhagavatiam refers to worship of
     
    (a) Vasudeva Krishna
    (b) Brahma
    (c) Brahma-Vishnu-Shiva
    (d) Durga as Shakti
     
    Ans:(a) Vasudeva Krishna
     
     
    62. Vaishnavism, a later development of Bhagavatism, advocates the worship of
     
    (a) Vishnu
    (b) Ram and Krishna
    (c) Vishnu and his incarnations
    (d) Vishnu and Lakshmi
     
    Ans: (c) Vishnu and his incarnations
     
     
    63. The Hindu social sacraments such as marriage etc. are performed on the basis of the
    rituals described in the
     
    (a) Rigveda
    (b) Yajurveda
    (c) Grihyasutras
    (d) Upanishad
     
    Ans: (c) Grihyasutras
     
     
    64. The founder of Jainism was
     
    (a) Rishbha
    (b) Neminath
    (c) Parsvanatha
    (d) Vardhaman Mahavira
     
    Ans: (c) Parsvanatha
     
     
    65. Vardhamana Mahavira the 24
    th Tirthankar of Jainism was born at ____ and died at
    ____.
     
    (a) Vaishali and Rajagriha
    (b) Kusinara and Pava
    (c) Kundagrama and Pava
    (d) Kashi and Champa
     
    Ans:(c) Kundagrama and Pava
     
     
    66. The ‘Three Jewels’ (Triratnas) of Jainism are
     
    (a) right faith or intentions, right knowledge and right conduct
    (b) right action, right livelihood and right effort
    (c) right thoughts, non-violence and non-attachment
    (d) right speech, right thinking and right behaviour
     
    Ans: (a) right faith or intentions, right knowledge and right conduct
     
     
    67. Of the five vows (Panch Anuvratas) of Jainism, four existed before Mahavira. The one
    which he added was
     
    (a) not to kill (non-injury)
    (b) not to steal
    (c) non-attachment to worldly things
    (d) celibacy
     
    Ans:(d) celibacy
     
     
    68. In Jainism the aim of life is to attain Nirvana or Moksha for which one has to
     
    (a) follow three jewels and five vows
    (b) practice, non-violence and non-injury to all living beings
    (c) renounce the world and attain right knowledge
    (d) believe in the Jains and absolute non-violence
     
    Ans:(a) follow three jewels and five vows
     
     
    69. Jainism was divided into two sects – Swetambaras (White-clad) and Digambaras (Sky
    clad or naked) – During the reign of the
     
    (a) Nandas
    (b) Mauryas
    (c) Kusanas
    (d) Shungas
     
    Ans: (b) Mauryas
     
     
    70. The name Buddha means
     
    (a) enlightened
    (b) learned
    (c) divine
    (d) sacred
     
    Ans: (a) enlightened
     
     
    71. Match the events of the Buddha’s life with the place a of their occurrence:
    List-1 List-2
     
    A. Birth (i) Kusinagar
    B. Attainment of knowledge (ii) Sarnath
    C. First Sermon (iii) Bodh-Gaya
    D. Death (iv) Lumbini
     
    Codes:
    A B C D
    (a) i ii iii iv
    (b) ii i iv iii
    (c) iii ii i iv
    (d) iv iii ii i
     
    Ans:(d) iv iii ii i
     
     
    72. Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana during the reign of
     
    (a) Asoka
    (b) Kanishka
    (c) Menander
    (d) Harsha
     
    Ans:(b) Kanishka
     
     
    73. The great exponent of Mahayana Buddhism was
     
    (a) Ashvaghosa
    (b) Vasubandhu
    (c) Nagarjuna
    (d) Nagasena
     
    Ans: (c) Nagarjuna
     
     
    74. Jatakas are the stories of
     
    (a) Buddha’s life
    (b) Buddha’s previous lives
    (c) The lives of the future Buddhas
    (d) Great saints of Buddhism
     
    Ans: (b) Buddha’s previous lives
     
     
    75. Outside India, Buddhism was first accepted in
     
    (a) China
    (b) Japan
    (c) Sri Lanka
    (d) Tibet
     
    Ans: (c) Sri Lanka
     
     
    76. In the sixth century BC northern India was divided into
     
    (a) sixteen great states
    (b) eight republican states
    (c) both (a) and (b) above
    (d) Anga and Magadha
     
    Ans: (c) both (a) and (b) above
     
     
    77. Of all the states in northern India in 6th century BC which of the following states
    emerged as the most powerful?
     
    (a) Anga
    (b) Magadha
    (c) Kashi
    (d) Kosala
     
    Ans:(b) Magadha
     
     
    78. When Alexander invaded India, Magadha was being ruled by the
     
    (a) Haryankas
    (b) Sisunagas
    (c) Nandas
    (d) Mauryas
     
    Ans: (c) Nandas
     
     
    79. Chandragupta Maurya with the help of Chanakya decided to overthrow the Nandas
    because
     
    (a) Chanakya had been humiliated by the Nandas
    (b) the Nandas were low-born
    (c) the Nandas had accumulated a great deal of wealth by extortion and oppression of the
    people
    (d) Chanakya wanted to restore the ideal of Kshatriya rule
     
    Ans:

    (c) the Nandas had accumulated a great deal of wealth by extortion and oppression of the
    people

     
     
    80. The decline of the Nandas at the hands of Kautilya and Chandragupta Maurya has
    been vividly portrayed in the Sanakrit play written by Kalidasa
     
    (a) Mudrarakshas
    (b) Devichandragupta
    (c) Malavikagnimitram
    (d) Mrichhakatika
     
    Ans: (c) Malavikagnimitram
     
     
    81. Kautilya (also known as Vishnugupta and Chanakya) is the author of Arthasastra
    which has been compared with
     
    (a) Plato’s State
    (b) Machiavelli’s Prince
    (c) Karl Marx’s Das Kapital
    (d) Hitler’s Mein Kampf
     
    Ans: (b) Machiavelli’s Prince
     
     
    82. Megasthanes, the ambassador of Selucus at the Mauryan court in Pataliputra, wrote
    an account of the period in his book
     
    (a) Travels of Megasthanes
    (b) Indika
    (c) Indicoplecusts
    (d) Both (b) and (c)
     
    Ans:(b) Indika
     
     
    83. Which of the following is the single most important source of the history of Ashoka?
     
    (a) Sri Lankan chronicles Dipavamsa and Mahavamsa
    (b) Buddhist works Divyavadana and Ashokavadana
    (c) Inscriptions of Ashoka
    (d) Archaeological Sources and the Puranas
     
    Ans:(c) Inscriptions of Ashoka
     
     
    84. After the Kalinga War, Ashoka decided never to wage any war because?
     
    (a) After the conquest of Kalinga the political unity of Mauryan India had been achieved
    (b) Ashoka felt apologetic about the destruction of men and material on both sides in the
    war
    (c) He was moved by the violence, slaughter and sufferings to the combatants and non-
    combatants in the war
    (d) Shortly after the war he adopted Buddhism which was opposed to violence
     
    Ans:

    (c) He was moved by the violence, slaughter and sufferings to the combatants and non-
    combatants in the war

     
     
     
    85. In his inscriptions Ashoka called himself
     
    (a) Devanampriya Priyadarshi King
    (b) Ashoka Priyadarshi
    (c) Dhammasoka (Dharmasoka)
    (d) Daivaputra
     
    Ans: (a) Devanampriya Priyadarshi King
     
     
    86. Ashoka’s claim to be one of the greatest rulers in world history life in the fact that
     
    (a) his aims covered both the religious and secular aspects of life
    (b) he worked for the material moral and spiritual uplift of the people
    (c) after a single conquest he dedicated himself completely to the cause of peace
    (d) he attempted to unify the people of different castes and communities into a bound of
    common moral ideal
     
    Ans:(c) after a single conquest he dedicated himself completely to the cause of peace
     
     
    87. The moat important official post with vast responsibilities created by Asoka was
     
    (a) Rajuka
    (b) Yukta
    (c) Dharamamahamatya
    (d) Prativedaka
     
    Ans: (c) Dharamamahamatya
     
     
    88. The Mauryan sculptors had attained the highest perfection in the carving of
     
    (a) floral designs
    (b) pillars
    (c) animal figures
    (d) yaksha figures
     
    Ans:(c) animal figures
     
     
    89. The most striking feature of the Ashokan pillars is their
     
    (a) monolithic structure
    (b) carving
    (c) polish
    (d) uniformity of workmanship
     
    Ans:(c) polish
     
     
    90. Which of the following was not one of the actual cause for the decline of the Mauryan
    empire?
     
    (a) Ashoka’s pacifist policies
    (b) Division of the empire after Ashoka
    (c) Foreign aggressions particularly Greek
    (d) Economic and financial crisis
     
    Ans:(a) Ashoka’s pacifist policies
     
     
    91. Who usurped power from the Mauryas after killing the last Mauryan ruler
    Brihadratha?
     
    (a) Pushyamitra Sunga
    (b) Agnimitra
    (c) Vasumitra
    (d) Jyesthamitra
     
    Ans: (a) Pushyamitra Sunga
     
     
    92. The most famous Indo-Greek ruler of India, famous for his sense of Justice and
    dialogues with a Buddhist monk Nagasena (as described in the Buddhist work Milinda
    Panho) was
     
    (a) Demetrius
    (b) Menander
    (c) Eukratises
    (d) Heliocles
     
    Ans:(b) Menander
     
     
    93. The first great empire to the south of the Vindhayas was of the
     
    (a) Cholas
    (b) Cheras
    (c) Pandyas
    (d) Satavahanas
     
    Ans: (d) Satavahanas
     
     
    94. The greatest claim to fame of the Satavahanas is on account of
     
    (a) Pursuing a tolerant religious policy and giving common patronage to Buddhism and
    Brahmanism
    (b) Adoption of Prakrit as their court language in preference to Sanskrit
    (c) Great economic prosperity and brisk inland and foreign trade
    (d) Great contribution to Indian art as evident from the art of Amravati and
    Nagarjunakonda
     
    Ans: (c) Great economic prosperity and brisk inland and foreign trade
     
     
    95. Mohenjo-Daro is situated in
     
    (a) Montgomery district
    (b) Larkana district
    (c) Chandigarh area
    (d) Gujarat
     
    Ans: (b) Larkana district
     
     
    96. Which of the following is the oldest of the Vedas?
     
    (a) Sama Veda
    (b) Atharva Veda
    (c) Yajur Veda
    (d) Rig Veda
     
    Ans:(d) Rig Veda
     
     
    97. The family of the Rig Vedic Aryans was
     
    (a) Patrilineal
    (b) Patriarchal
    (c) Matriarchal
    (d) Matrilineal
     
    Ans:(b) Patriarchal
     
     
    98. Gautama Buddha was brought up by
     
    (a) Mahaprajapati
    (b) Mayadevi
    (c) Kundavi
    (d) Sangamitra
     
    Ans:(a) Mahaprajapati
     
     
    99. Mahavira was
     
    (a) the 20th Tirthankara
    (b) the 21st Tirthankara
    (c) the 23rd Tirthankara
    (d) the 24th Tirthankara
     
    Ans:(d) the 24th Tirthankara
     
     
    100. The Phrsae the ‘Light of Asia’ is applied to
     
    (a) Alexander
    (b) Chandragupta Maurya
    (c) Mahavira
    (d) The Buddha
     
    Ans:(d) The Buddha
     
     

    Indian History Quiz in English –

    Indian History Quiz Part-1

    Indian History Quiz Part-2

    Indian History Quiz Part-3

    Indian History Quiz Part-4

     

    Assam GK Quiz in Assamese –

    (অসমীয়া কুইজ)

    Assam GK quiz in Assamese Part-1 – Click To Start

    Assam GK quiz in Assamese Part-2 – Click To Start

    Assam GK quiz in Assamese Part-3 – Click To Start

     

    Assam History Quiz in Assamese –

    (অসম বুৰঞ্জীৰ কুইজ অসমীয়াত)

    Assam History quiz in Assamese Part-1 – Click To Start

    Assam History quiz in Assamese Part-2 – Click To Start

    Assam History quiz in Assamese Part-3 – Click To Start

    Assam History quiz in Assamese Part-4 – Click To Start

    Assam History quiz in Assamese Part-5 – Click To Start

     

    Assam GK Quiz in English –

    GK Quiz Session-1 – Click to Start

    GK Quiz Session-2 – Click to Start

    GK Quiz Session-3 – Click to Start

    GK Quiz Session-4 – Click to Start

    GK Quiz Session-5 – Click to Start

     

    World GK Quiz (অসমীয়াত বিশ্ব কুইজ)

    World GK Quiz in Assamese Session-1 – Click To Start

    World GK Quiz in Assamese Session-2 – Click To Start

    World GK Quiz in Assamese Session-3 – Click To Start

    World GK Quiz in Assamese Session-4 – Click To Start

    Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    www.AssamGKQuiz.com
    error: Content is protected !!